Predstavniki LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe smo se v petek, 3. 7. 2020 udeležili  Posveta LAS in srečanje članov Društva za razvoj slovenskega podeželja. Tokratni posvet je Društvo za razvoj slovenskega podeželja organiziral v sodelovanju z LAS Notranjska, ki obsega občine Loška dolina, Bloke in Cerknica. Osrednja tema letošnjega srečanja je bila upravljanje varovanih naravnih območij – razvoj dostopnega turizma.

Posvet se je pričel v Ars Viva, zavodu za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin, kjer nam je g. Benjamin Žnidaršič predstavil začetke delovanja Zavoda Ars Viva in njihove prihodnje načrte. Predstavitev je nadaljevala direktorica zavoda ga. Urša Telič Miler, ki nam je predstavila projekte, ki so jih izvedli oz. jih še vedno izvajajo preko sredstev LEADER/CLLD v programskem obdobju 2014-2020:

Po predstavitvi smo se udeleženci ogledali Križno jamo, nato s kolesi nadaljevali pot na relaciji Podcerkev – Grad Snežnik – Vrhnika pri Ložu. Preizkusili smo se lahko tudi v vožnji s prilagojenimi kolesi.

Posvet se je nadaljeval v soboto, ko smo si ogledali še več primerov dobrih praks. Obiskali smo Jezerski hram – Zavod za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, kjer smo si ogledali živo maketo Cerkniškega jezera, ki je dopolnjena z multivizijo in etno parkom življenja ob jezeru v vseh letnih časih ter z novo razstavo Geologija Cerkniškega polja. Spoznali smo projekta »Doživljajske točke Notranjske« in »Produkt Cerkniško jezero«. Zaključili smo z vožnjo s kanuji po Cerkniškem jezeru.

V okviru posveta smo si ogledali kar nekaj primerov dobrih praks, ki jih lahko prenesemo tudi na območje LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe.

Vir slik: LAS PPD in Društvo za razvoj slovenskega podeželja