LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe za svoje člane vsako leto organizira strokovno ekskurzijo. Tokrat smo se odpravili v LAS med Snežnikom in Nanosom in delno na območje LAS Krasa in Brkinov, kjer smo se ogledali primere dobrih praks turizma na podeželju. Namen tovrstnih ogledov praks je mreženje, prenos znanja ter tako spodbujanje udeležencev k aktivnemu iskanju razvojnih rešitev na lokalnem nivoju.

V soboto, 24. 11. 2018, smo se najprej ogledali Park vojaške zgodovine v Pivki, ki se je skozi leta razvil v razgibano turistično središče namenjeno izobraževanju, raziskovanju in izjemnim doživetjem. Park vojaške zgodovine je rezultat močne volje ljubiteljev vojaško-zgodovinske zapuščine, ki je v svoji vojaški dediščini prepoznala velik razvojni potencial. S Parkom vojaške zgodovine upravlja Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, katerega ustanoviteljica je Občina Pivka. Tu smo se dobili tudi s strokovnim vodjem LAS med Snežnikom in Nanosom, g. Alešem Zidarjem, ki je tudi predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja. G. Zidar nam je predstavil njihov LAS in nekatere aktualne ter že izvedene projekte, ki se izvajajo v okviru LAS.

Po topli malici na idilični turistični kmetiji Pr’ Betanci (LAS Krasa in Brkinov) smo se z lokalnim vodnikom g. Bogdanom zapeljali do ene izmed brkinskih sadjarskih družinskih kmetij Biščak, kjer nas je toplo sprejel gospodar in nam predstavil svojo ekološko kmetijsko dejavnost, s katero se ukvarja že leta in leta. Pripravili so nam degustacijo različnih domačih dobrot iz svojega sadovnjaka (naravni jabolčni kisi, suho sadje, različni likerji in žganice).

Po sprehodu po tipični brkinski vasici Prem in ogledu notranjosti premskega gradu in Kettejeve spominske sobe, smo dan zaključili z brkinsko večerjo na turistični kmetiji.