S kolesom od nature do kulture je ime projekta, ki so ga na 7. javni poziv LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe prijavili partnerji Občina Loški Potok, Lesna zadruga Loški Potok z. b. o., so. p., Občina Ribnica, Občina Osilnica, Zavod za kulturo in turizem Kostel, Občina Sodražica, Občina Velike Lašče,  Kolesarsko društvo Melamin, Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje in Občina Dobrepolje in dobili sredstva za sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Cilj projekta je povečati prepoznavnost območja LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, povezati in povečati lokalno turistično ponudbo in spodbujanje trajnostnega oziroma zelenega turizma s spodbujanjem uporabe sredstev trajnostne mobilnosti (kolesarstvo).

Ena izmed aktivnosti projekta je bil tudi nakup električnih koles, ki bodo na voljo za izposojo tistim obiskovalcem, ki bi se želeli nekoliko bolj lahkotno popeljati po gozdnih stran poteh, saj bi jim pri tem pomagal električni motor. Obiskovalci se bodo lahko orientirali sami po obstoječih kolesarskih poteh, ki jih ponujajo sveže, že obstoječe kolesarske karte in označene poti, ali pa si bodo izbrali poti iz novega digitalnega kolesarskega vodnika, ki nastaja v okviru projekta. Zamišljen je tako, da bo obiskovalcem ponujal spoznavanje nature in kulture celotnega območja LAS in je namenjen tudi povezovanju in promociji posameznih turističnih točk in ponudnikov, ki skupaj tvorijo privlačno, trajnostno naravnano destinacijo, kjer se bodo turisti zadržali  več dni.

Bolj zahtevni obiskovalci si želijo tudi spremstva »pravega« vodnika, ki jih lahko vodi tudi po bolj skritih poteh ter jim pokaže tiste značilnosti kraja, ki jih še posebej zanimajo. V sklopu projekta tako organiziramo izobraževanje za turno kolesarske vodnike, s katerim si lahko zainteresirani kolesarji pridobijo uradno licenco in naziv turno kolesarski vodnik pri Planinski zvezi Slovenije.

Izobraževanje za turno kolesarske vodnike bo za potrebe projekta potekalo v Kočevju, od 30. 9. do 2. 10. in od 21. 10. do 23. 10. 2022 in bo za udeležence brezplačno.

Zainteresirani morajo izpolnjevati:

  • splošne pogoje: starost najmanj 18 let, najmanj IV. stopnja šolske izobrazbe, tečaj prve pomoči v obsegu snovi, kot je opisana v učbeniku Planinska šola, članstvo v planinskem društvu, ki je član PZS, ustrezno zdravstveno stanje,
  • posebne pogoje: uspešno opravljena teoretični sprejemni izpit in preizkusna tura, najmanj 20 samostojnih kolesarskih tur.

Zainteresirane kolesarje, ki bi želeli postati turno kolesarski vodniki in se želijo vključiti v turistično ponudbo območja LAS, vabimo, da pošljete sporočilo na elektronski naslov – tina.zver@rc-kocevjeribnica.si.