Člane LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe in druge zainteresirane za razvoj podeželja območja LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, vabimo v soboto, 22. 10. 2022 na strokovno ekskurzijo z ogledom dobrih praks na podeželju in urbanih območjih.

PROGRAM EKSKURZIJE:

(07:00) Predviden odhod avtobusa iz Kočevja (Avtobusna postaja Kočevje)

(točne ure in vstopna mesta bodo prijavljenim sporočena naknadno)

Vožnja v smeri Škofje Loke

(9.00 – 10.15) Prihod v Dvorec Visoko v Poljanski dolini, kjer si bomo v Kavarni Visoko za dobrodošlico privoščili lokalni zajtrk s kavo. Sledil bo voden ogled stalne razstave “Visoška domačija pripoveduje”.

(10:30 – 12:30) Kratka vožnja do Brodov, v tamkajšnji Dom čebelarjev, kjer bomo imeli predstavitev projektov LAS loškega pogorja in Čebelarskega društva Škofja Loka. Nato si bomo ogledali tematsko pot čebele kranjske sivke, v ličnem malem muzeju pa boste spoznali čebelje pripomočke, pridelke in izdelke.

(12.45 – 13.45) Vožnja v Dolenčice, kjer bomo obiskali Ekološko kmetijo Zamuda, ki je eden izmed ponudnikov blagovne znamke Babica in dedek – naravni izdelki s škofjeloških hribov. Ogledali si bomo njihovo kmetijo in okušali slastne pekovske izdelke in marmelado.

(14:15 – 15:15) Pot bomo nadaljevali v srednjeveško Škofjo Loko, kjer si bomo v dveh izmeničnih skupinah ogledali Rokodelski center DUO Škofja Loka s prikazom rezbarjenja modelov za medene loške kruhke in Kreativni center Kreativnice s prikazom ročnega tkanja.

(15:45 – 17:00) Vožnja do vasi Crngrob, kjer stoji mogočna romarska cerkev Marijinega oznanjenja. Cerkev velja za enega najlepših umetnostnih spomenikov gotske dobe na Slovenskem, njena zgodovina pa sega v 15. stoletje. Po ogledu cerkve bomo imeli predstavitev stare glasbe s strokovnjakom na tem področju, g. Janezom Jocifom.

(17.30 – 19.00) Za zaključek si bomo v domači Gostilni Pri Boštjanu na Križni gori privoščili okusno domače pozno kosilo.

Prihod v Kočevje okrog 21. ure.

 

Prijave:

Zaradi omejenega števila mest (do 40 oseb) je prijava obvezna. Prijave zbiramo preko spletne aplikacije Enka s klikom TUKAJ ali na telefon 01/ 620 84 70 najkasneje do četrtka, 20. oktobra 2022 oz. do zasedbe mest.

 

Ekskurzija je za udeležence brezplačna. Odjave so možne do 21. 10. 2022. V primeru neopravičene odsotnosti se prijavljenemu članu zaračuna strošek organizacije ekskurzije v višini 50 eur.

Vljudno vabljeni.

LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe